În scopul pregătirii voluntarilor ce vor urma să participe în Caravana ASCOR (cu tema: “Tinerețea, timpul marilor alegeri”), filiala ASCOR Iași a găzduit în perioada 6-8 mai un atelier de formare în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, la care au participat membri ASCOR din mai multe orașe, incluzând Baia Mare, Suceava, Iași și Bacău. Sesiunile au avut ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor necesare îndeplinirii obiectivului Caravanei, acela de a-i încuraja pe tineri să ia decizii bune în viața, precum și de a-i familiariza cu textul Sf. Scripturi.
În aceasta privința, subiectele abordate au atins mai multe puncte de interes, printre care se numară:
- latura organizatorică – aceasta se referă la detalii legate de alegerea datei evenimentului, formarea programului, dialogul cu părintele paroh, comportamentul nostru la gazda, precum și stabilirea obiectelor necesare desfășurării activităților;
- latura psihologică – aceasta se leagă de instruirea copiilor și cuprinde jocurile potrivite în funcție de vârsta, rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea unui grup solidar și cooperativ, modul de coordonare al participanților și totodată abordarea problemelor ce pot apărea;
- latura catehetică – aceasta cuprinde subiectele teologice ce urmează sa fie discutate cu tinerii. Printre acestea se numără nu doar rolul pe care îl are Sf. Scriptura în viata noastră ci și modalitățile mai convingătoare de educare asupra efectelor anumitor activități nocive dezvoltării lor, cum ar fi dependența de droguri și desfrânarea. Totodată a fost discutat și modul de interacțiune cu aceștia în timpul discuțiilor, dar și după terminarea caravanei, pe un grup de WhatsApp, unde vom purta conversații legate de Sf. Scriptură, vom distribui materiale teologice și vom posta provocări menite să încurajeze o viața creștină.
“Experiența a fost pentru mine una excepțională, mai ales având în vedere faptul ca am avut ocazia de a pune în practica o parte din jocurile ce urmează a fi jucate cu tinerii în timpul verii. Având în vedere ca scopul acestor jocuri este de a-i împrietenii pe participanți și de a-i ajuta sa poată lucra împreună, pot spune ca și-au atins obiectivul și în ceea ce este privită coeziunea cu grupul de voluntari. Fiind nou în ASCOR, acestea mi-au oferit prilejul de a face cunoștință și de a lega prietenii cu membri din alte filiale.
Totodata, discuțiile teologice m-au ajutat sa înțeleg mai bine problemele asupra cărora trebuie sa ii educam pe copii. Până în cadrul acestor sesiuni, conștientizăm imoralitatea și efectul nociv pe care anumite fapte îl au asupra vieții noastre, dar fără a fi capabil sa argumentez într-un mod foarte persuasiv punctul de vedere al Bisericii în privința unora din acestea. Simt ca voi putea vorbi mult mai încrezător în fața tinerilor despre aceste lucruri, având în vedere ca voi fi capabil sa răspund mai coerent și convingător întrebărilor legate de ceea ce îi învățăm.
Având în vedere ca am fost întâmpinați în Iași de o echipa formată din oameni conștiincioși, cooperativi și bine pregătiți în ceea ce este privită cateheza tinerilor, consider ca avem oamenii potriviți pentru desfășurarea caravanei.” (Huzaparu Bogdan-Nicolae)
Totodată, în perioada 8-10 aprilie au avut loc la Mănăstirea Putna atelierele de formare pentru Caravană.
În cadrul acestei întâlniri au fost organizate 3 ateliere:
Primul atelier a fost Atelierul Media, unde voluntarii au învățat cum să realizeze corect o postare pentru pagina Caravanei.
Atelierul cu numărul doi a fost cel despre Jocuri. Aici voluntarii au realizat: jocuri de cunoaștere, de energizer, de comunicare și introducere în temă. La sfârșitul acestuia toți au primit un ghid cu câteva exemple de jocuri care ar putea fi folosite în această vară.
Al treilea atelier a fost Atelierul Biblic. În cadrul lui, voluntarii au discutat atât despre structura Sfintei Scripturi cât și despre diferite momente ale căror morale pot ajuta tinerii în conștientizarea problemelor cu care ne confruntăm.
Pe lângă aceste ateliere voluntarii au luat parte la Sfânta Liturghie și Slujba Privegherii Duminicii a V-a din Post.
Cât despre experiența mea în cadrul acestor întâlniri vreau doar să spun că mă simt mult mai bine pregătită de începerea propriu-zisă a Caravanei.În timp ce activitățile se desfășurau am simțit ceva deosebit. Toate temerile și grijile mele despre faptul că exista posibilitatea să spun ceva greșit dispăruseră. Atunci mi-am dat seama că fiecare dintre noi are puterea de a alege dacă vrea să rămână în umbră sau poate ieși la lumina spunându-și punctul de vedere.
Având în vedere modul în care au decurs aceste activități Caravana ASCOR va avea parte de un mare succes! (Ciangău Adelina Alexandra)